И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов изпраща до ВСС справка как през

...
И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов изпраща до ВСС справка как през
Коментари Харесай

Сарафов проверява как прокурори помогнали да изчезнат 35 кг злато от Осемте джуджета

И.ф. основен прокурор Борислав Сарафов изпраща до Висш съдебен съвет справка как през 2020 г. не са подхванати никакви дейности по отношение на магистрати, макар установени " груби престъпления "  в работата им.

От пресцентъра на държавното обвиняване излиза наяве, че се касае за историята, известна като " Осемте джуджета ". При нея най-общо татко и наследник Златанови - притежатели на заводите за асансьори " Изамет ", водят имотна правосъдна борба, само че бащата наема Петьо Еврото и Спецпрокуратурата се стоварва върху сина (а най-после и върху него) по жесток начен.

Проверките, които в този момент Сарафов цитира, са осъществени от Инспектората на самата Върховна касационна прокуратура и касаят две досъдебни производства. Инспекторатът на самата Върховна прокуратура открил:

„ При връщането на обилни по количество и стойност материални доказателства са позволени груби престъпления, аргументите за които не могат да бъдат изцяло изяснени с инструментариума и формата на актуалната инспекция в отдел 06 ВКП, само че следва да получат своето съответно санкциониране “, споделя се в изявленито на Сарафов.

Очевидно става въпрос за ориста на 35 кг злато, което по думите на Илия Златанов, е било негово.
Малко предистория
Съдбата на въпросното злато по този начин и не стана еднопосочно ясна в рамките на следствието, излъчено от Антикорупционен фонд.

Илия Златанов твърдеше, че откакто са го лишили от него, то е отпътували в джипа на Любена Павлова - тогава Петрова, брачна половинка на Пепи Еврото.

После обаче прокуратрата направи изненадваща акция в дома на самия Златанов и " откри " златото. Това става, до момента в който той е в чужбина, а щерка му твърдеше смущаващи обстоятелства за самата " акция " на прокурорите.

Макар, че постоянно " острие "  на тази история от страна на прокуратурата е различен обвинител Димитър Франтишек Петров, Иван Гешев изиска тогава Антикорупционният фонд да му се извини. Той присмехулно използваше, че не били " Осемте джуджета ", а били " Десет дребни негърчета ".

Преди дни в изявление пред Сашо Диков самата Любена пък твърдеше, че Златанов е опитал да открадне въпросното злато от сина си Явор.

Клуб Z напомня, че по повод  " Осемте джуджета "  опита да инициира дисциплинарни инспекции пред Висш съдебен съвет и Иван Демерджиев, до момента в който бе министър на правораздаването. 

Акцентът в тях бе: как наблюдаващи прокурори са позволили нотариус в болнично заведение, с цел да може арестантът Явор Златанов, безусловно берейки душа, да подписва документи, с които на процедура се разделя с бизнеса си.

Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет обаче (междувпрочем, в същия състав, който осъществя импийчмънта на Гешев, единствено че тогава - водена персонално от него б.р.) " потопи " забърканите.

Съобщението на Борислав Сарафов приключва с това че екип от Апелативна прокуратура – София ще ревизира " всички прокурорски преписки и досъдебни производства, свързани с проблема ", в това число дали е вярно и законно постановлението, с което на 5 май 2021 година е предписан отвод за формиране на досъдебно произвеждане. 
Ето и истинското известие на прокуратурата
И.ф. основен прокурор Борислав Сарафов изпрати до Висш съдебен съвет информация за инспекция от 2020 година, по която не са подхванати никакви дейности по отношение на магистрати макар установени „ груби престъпления “ в работата им

И.ф. основен прокурор Борислав Сарафов изпрати до Висшия правосъден съвет информация за осъществена инспекция от направление „ Инспекторат “ при Върховна касационна прокуратура (ВКП), обвързвана с проблема, добил социална известност като „ Осемте джуджета “. Справката е направена на 21.07.2020 година и установи „ позволени груби престъпления “ от страна на наблюдаващите прокурори по две досъдебни производства на Специализирана прокуратура. Изпращането на документа е във връзка плануваното разискване на проблема на идното съвещание на Пленума на Висш съдебен съвет (на 06.07.2023 г.).

В справката на ВКП, която през 2020 година е била изпратена на вниманието на основния прокурор, се съдържа констатация, че „ при връщането на обилни по количество и стойност материални доказателства са позволени груби престъпления, аргументите за които не могат да бъдат изцяло изяснени с инструментариума и формата на актуалната инспекция в отдел 06 ВКП, само че следва да получат своето съответно санкциониране “. Въпреки тези и други констатации, изискващи предприемането на съответните дейности по подготвеност, такива не са подхванати нито през 2020 година, нито на по-късен стадий.

С оглед на горното по предписание на основния прокурор Борислав Сарафов е предоставено на екип от прокурори от Апелативна прокуратура – София  извършването на инспекция на всички прокурорски преписки и досъдебни производства, свързани с проблема, добил известност като „ Осемте джуджета “, включително инспекции за правилността и законосъобразността на постановлението от 05.05.2021 година, с което е предписан отвод за формиране на досъдебно произвеждане. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР